Gran èxit de la jornada “L’ Aerotèrmia com una oportunitat per a la recuperació verda”
Dimecres passat 9 de setembre va tindre lloc la jornada “L’ Aerotèrmia com una oportunitat per a la recuperació verda”, organitzada per ASELEC i IBERDROLA. L’objectiu de la jornada era divulgar entre les seues empreses associades i altres agents del sector, els últims avanços que s’han produït en la tecnologia de l’Aerotèrmia i en el disseny i certificació d’instal·lacions d’aquest tipus.
Més de 200 professionals es van inscriure i van participar en l’esdeveniment. Una clara mostra, sens dubte, que la tecnologia de l’aerotèrmia, fins i tot sent de l’àmbit del reglament de les instal·lacions tèrmiques, suscita un gran interés entre professionals del sector elèctric i de les telecomunicacions.
Interessant jornada amb ponents de luxe
L’acte va ser inaugurat per Empar Martínez, Directora General d’Indústria, Energia i Mines de la Generalitat Valenciana i va comptar amb les intervencions de Rafael Castillo, President d’ASELEC, i d’Ibán Molina, Delegat institucional d’Iberdrola a la Comunitat Valenciana.
Encara que la participació de José Miguel Cortés, Subdirector General d’Energia i Mines de la Generalitat estava anunciada, Cortés no va poder assistir finalment. Comptem en el seu lloc amb la presència de José Vicente Sanchis, cap de la secció de subministrament del Servei Territorial d’Indústria i Energia de València.
Així mateix, destaquem la intervenció de María Ortiz, Tècnic Superior del Departament d’Eficiència Energètica d’IVACE i de Samuel Casado, responsable del Departament d’Estudis i Legislació d’AFEC, que desenvoluparen les ponències de l’esdeveniment.
La jornada, que va ser moderada per Juanjo Catalán, consultor especialitzat en energia d’ASELEC, va girar al voltant de la incipient penetració de l’Aerotèrmia en l’edificació. Una situació que suposa un vertader avanç cap a la transició energètica. Al cap i a la fi, del consum total d’energia primària, el 40% correspon a edificis.
El context actual permet que la tecnologia de l’Aerotèrmia visca un moment d’expansió. Els últims equips en el mercat ofereixen un altíssim rendiment, menor cost, majors prestacions i millor confort. Un context marcat per la recent assignació d’ajudes de la Unió Europea a Espanya amb 140.000 milions d’euros per a la recuperació econòmica per l’impacte de la COVID-19.
Entre els seus reptes es troba accelerar el compliment dels objectius de reducció d’emissions impulsant la Transició Energètica com es contempla en el PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030).
Aerotèrmia, una tecnologia de futur
L’Aerotèrmia és una energia neta. A més, mitjançant el seu funcionament és possible extraure de manera gratuïta fins a un 77% de l’energia ambiental de l’aire. Una font renovable de la qual podríem beneficiar-nos especialment al nostre país, en el qual durant alguns mesos el consum energètic en habitatges i edificis és molt major.
En definitiva, l’Aerotèrmia compta amb una gran quantitat de beneficis. Destaquen la seua eficiència, la seua condició d’energia inesgotable, la seua baixa necessitat de manteniment i l’estalvi que suposa.
Aquesta energia jugarà un important paper en la hibridació de diferents tecnologies energètiques renovables i netes. Aquestes compten amb un clar punt fort: permeten un major aprofitament dels recursos naturals i maximitzen l’eficiència de les instal·lacions tèrmiques de tota mena.
L’esdeveniment comptarà amb una segona sessió, programada per al pròxim 22 de setembre. Tindrà un caràcter més pràctic i comptarà amb exemples i casos d’èxit.