FIECOV denuncia el retard en la tramitació d’expedients en la Conselleria d’Indústria
ASELEC i PYMEV, membres de FIECOV, posen de manifest el retard en la tramitació d’expedients d’instal·lacions elèctriques per part de la Conselleria d’Indústria. Una problemàtica que afecta les empreses instal·ladores i la posada en marxa de projectes en una gran quantitat d’empreses valencianes. Aquest bloqueig afecta especialment a les províncies de València i Alacant. En la de Castelló, no obstant això, el servei funciona amb normalitat.
A nivell econòmic, aquest retard suposa un perjudici per a les empreses instal·ladores, al no poder ingressar el cobrament del seu treball fins que la instal·lació no entre en funcionament. Resulta realment complicat explicar que una instal·lació realitzada per equips autoritzats i que compleix tots els requisits tècnics i legals pot tardar a ser legalitzada. Una qüestió que afecta encara més les empreses propietàries de les instal·lacions. A més, desincentiva els plans futurs d’inversió de les empreses en el nostre territori.
Un problema permanent, agreujat per la COVID-19
El retard en la tramitació d’expedients d’instal·lacions de baixa i mitjana tensió des del mes de març s’ha anat aguditzant progressivament. És molt habitual que moltes instal·lacions tarden fins i tot anys a legalitzar-se per la complexitat del seu procés de tramitació i per la falta de recursos en el Servei Territorial d’Indústria de València. És quasi impossible establir un contacte fluid amb el personal del Servei Territorial per a conéixer la situació en la qual es troba un expedient.
A més, ja no és possible concertar cites presencials i el sistema de cites telefòniques no és eficient. Actualment es compta amb uns terminis d’atenció superiors a un mes. Una realitat que ja va ser denunciada el mes de maig per FIECOV. Aquesta federació està formada per les quatre associacions provincials (AIECS, APEME, ASELEC i PYMEV). Entre totes representen a més de 2.000 empreses instal·ladores. Es va aconseguir com a resultat una reunió amb la directora general d’Indústria, Empar Martínez. Tot i això, de moment no s’ha aconseguit un desbloqueig d’aquest assumpte.
Nul·la resposta per part del Govern autonòmic
FIECOV ha mantingut nombroses reunions amb responsables de la Conselleria d’Economia, de la qual depén la Direcció General d’Indústria i Energia. En les seues competències resideix la resolució del problema.
L’Administració va prometre diverses accions. Entre elles, incrementar la plantilla de funcionaris del Servei Territorial, revisar els procediments de tramitació per a simplificar-los seguint l’exemple d’altres Comunitats Autònomes i estudiar les propostes de millora que tant Associacions i Col·legis Professionals com empreses afectades han realitzat. No obstant això, no s’ha aconseguit cap resultat.
Cal destacar que el mes de juny passat, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana va anunciar el “Pla Agilitza”. Aquest pla està destinat a reduir els tràmits administratius amb la finalitat de reactivar l’economia valenciana. A mitjan juliol la DGIE va posar en marxa un nou procediment de tramitació per a instal·lacions d’autoconsum que és molt senzill i àgil. El problema resideix en que és aplicable a les instal·lacions legalitzades amb data posterior.
Retards en l’alta d’empreses
S’ha detectat també un retard en l’alta d’empreses. Encara que des del moment en què es presenta la documentació pertinent davant els STIE, jurídicament s’entén per legalment habilitada, l’empresa instal·ladora no pot certificar les seues instal·lacions fins a diversos mesos després, quan es tramita totalment l’alta.
Posició de FIECOV sobre aquest tema
FIECOV considera que aquesta situació és insostenible i que causa greus perjudicis a les empreses valencianes que volen ampliar i millorar les seues instal·lacions. A més, desincentiva les inversions en la Comunitat davant la seguretat que els tràmits s’eternitzaran.
Aquesta realitat és coneguda en la resta d’Espanya i en particular en les comunitats limítrofes. S’està aprofitant l’oportunitat per a atraure capital inversor que en principi pensava en la Comunitat Valenciana com a lloc ideal per a dur-les a terme.
FIECOV utilitzarà tots els mitjans al seu abast per a fer visible aquest problema i donarà suport a totes les seues empreses associades perquè utilitzen tots els recursos legals al seu abast. Presentarà també una queixa davant el Síndic de Greuges per tal que siga coneixedor d’aquesta problemàtica i medie davant la Conselleria i la DGIE per a la seua resolució.