L’electricitat al cinema
L’electricitat i el cinema sempre han estatestretament relacionats, i no sols perquèl ‘electricitat és un element fonamental tant per a la producció com per a la pròpia projecció de les pel·lícules a les sales de cinema o en les nostres llars, sinó també perquè l’electricitat ha sigut el tema principal de moltes pel·lícules, de les quals, algunes d’elles són autèntiques obres d’art.
Són molts els directors de cinema de renom que han fet de l’electricitat la gran protagonista de les seues pel·lícules, ja siga per a parlar del seu origen o descobridors com Benjamin Franklin, Thomas Alva Edison o Nikola Tesla, o per a crear mons distòpics sense energia.
A continuació, des de ASELEC explorarem com l’electricitat ha sigut present en el món del cinema d’un mode o un altre.
L’electricitat com a recurs tècnic
Producció i projecció
Des dels primers dies del cinema, l’electricitat ha sigut fonamental per a la projecció de pel·lícules. Els primers projectors de cinema, com el cinematògraf dels germans Lumière, depenien de l’electricitat per a il·luminar la pel·lícula i projectar les imatges en una pantalla.
Amb el temps, la tecnologia ha avançat, però l’electricitat continua sent essencial per al funcionament de cambres, llums i equips de so.
Il·luminació
L’evolució de la il·luminació al cinema és un clar exemplede l’impacte que ha tingut i té l’electricitat. Des de l’ús de llum natural i ciris en les primeres produccions, fins a l’adopció de llums incandescents, fluorescents i LED, l’electricitat ha permés als directors manipular la llum al seu gust per a crear atmosferes específiques, ressaltar detalls i evocar emocions.
L’electricitat en l’estètica del cinema
Per descomptat, l’electricitat també influïx directament en l’estètica al cinema, fins al punt que podríem dir que és l’element estètic més important.
Pel·lícules com “Blade Runner” (1982) utilitzen neons i llums parpellejant per a crear un ambient urbà ombrívol i futurista, on la constant presència de senyals elèctrics i llums intermitents reforça l’atmosfera de decadència i tecnologia avançada.
Així mateix, l’electricitat també és un símbol recurrent en pel·lícules que tracten temes de futurisme i distopia com “Mad Max: Fury Road” (2015), on l’escassetat de recursos, inclosa l’electricitat, fa col·lapsar a la població en una lluita per la supervivència en un món post-apocalíptic.
5 pel·lícules en les quals l’electricitat és el tema principal
1 – En el bosque (2015)
Sota la direcció i guió de Patricia Rozema, i basada en l’obra de Jean Hegland, “En el bosque” conta la història de supervivència de dos germanes adolescents en un món que s’ha quedat sense electricitat després d’una apagada d’energia total.
Les dos germanes, Eva i Nell, viuen en una casa amb el seu pare en un bosc de Carolina del Nord, a 40 quilòmetres del poble més pròxim, i hauran d’enginyar-se-les per a poder lluitar contra la fam, les malalties, els saquejadors i altres circumstàncies difícils, donant-se suport mútuament l’una i l’altra per a sobreviure.
2 – Frankenstein (1931)
Dirigida per James Whale, esta icònica pel·lícula de terror presenta al Dr. Frankenstein, qui utilitza l’electricitat per a donar vida a la seua monstruosa creació.
A pesar que han passat quasi 100 anys des de la seua estrena, les escenes de la resurrecció del monstre són algunes de les més emblemàtiques de l’ús de l’electricitat al cinema.
3 – Regreso al futuro (1985)
Sens dubte, si parlem d’electricitat al cinema, hem de parlar de “Regreso al futuro”, una veritable obra mestra del gènere de ciència-ficció, dirigida per Robert Zemeckis, amb Michael J. Fox i Christopher Lloyd com a protagonistes.
Esta pel·lícula ens transporta en un viatge en el temps a través d’un DeLorean en el qual l’electricitat juga un paper fonamental, ja que el científic Doc M. Brown necessita un potent subministrament d’energia per a fer funcionar la màquina del temps: un llampec canalitzat directament en el condensador de flux.
4 – Un marido para mi mujer (2008)
Una de les nostres favorites és “Un marido para mi mujer”, una pel·lícula dirigida per Anthony Minghella (El Pacient Anglés, *Cold Mountain) i un repartiment estel·lar entre els quals destaquen noms com Matt Dillon, Anabella *Sciorra o William Hurt.
La pel·lícula conta la història de Gus, que per a no haver de donar-li part del seu sòl a la seua exdona, tracta de buscar-li marit per a aconseguir deslliurar-se d’ella d’una vegada per sempre.
Encara que no està directament relacionada amb l’electricitat, el protagonista de la pel·lícula treballa en la brigada d’avaries d’Edison, que és la companyia d’electricitat més important dels Estats Units, i al llarg del film apareixen diverses escenes que són el dia a dia de qualsevol professional d’una empresa instal·ladora elèctrica.
5 – Monstruos SA (2001)
Acabem esta llista amb Monstruos SA, que és l’única pel·lícula de tota esta selecció que es desenrotlla en una companyia elèctrica, per la qual cosa perfectament podria estar en el més alt de la llista.
Malgrat ser una pel·lícula infantil, és apta per a totes les edats, i compte la història de dos monstres que necessiten aconseguir crits de xiquet humans per a transformar-los en electricitat, i així poder proporcionar l’energia que necessita la ciutat en la qual viuen.
Us convidem que busqueu estos títols en la vostra plataforma preferida o, si teniu la sort, en algun cinema d’estiu, per a gaudir d’elles, sota les estreles d’este mes d’agost.