Aselec

Feníe Energía mostra la seua solidesa en un exercici especialment complex: tanca el 2022 amb un resultat net de 5 milions i alerta del tancament de comercialitzadores independents

Feníe Energía va celebrar el passat 28 de juny en la seua recentment estrenada seu social de Madrid la Junta General d’Accionistes, la segona que se celebra en format híbrid.

En un exercici especialment complex per a les comercialitzadores independents, amb un augment dels preus del pool molt més acusat que el de 2021 i amb mesures reguladores que han propiciat la pèrdua de competitivitat en el sector, la companyia ha aconseguit mantindre el seu creixement, encara que ha reduït cartera de clients per primera vegada en la seua història. Es tracta d’una pèrdua de cartera relativament continguda, en relació amb els moviments de clients en altres companyies del sector, la qual cosa reforça i consolida l’èxit d’un model únic i disruptiu del sector energètic del país. D’aquesta manera, la companyia dels instal·ladors aconsegueix tancar 2022 amb un resultat net de 5 milions d’euros, un EBITDA de 11,9 milions d’euros i una xifra de negoci de 820 milions.

Malgrat el dur context existent, la companyia dels instal·ladors continua demostrant la seua estabilitat i solvència, segons ha informat el Consell d’Administració i la direcció de Feníe Energía en la seua Junta General d’Accionistes. En paraules de Paula Román, directora general, “ha sigut un any molt complicat en molts aspectes, els més rellevants d’índole geopolítica i reguladora, que han afectat molt a la nostra activitat. Malgrat tot, hem pogut solucionar-ho i obtindre beneficis. La solidesa que té aquesta companyia i el potencial de tot l’equip humà que la integra -accionistes, Agents i empleats- ens fa afrontar el futur amb garanties, amb el focus posat a continuar aconseguint resultats positius i mantindre la nostra diferenciació en el mercat”.

Així mateix, la Junta General d’Accionistes ha aprovat la distribució d’un dividend de 944.350€ bruts entre els seus 3.162 accionistes i s’ha revalidat la confiança en el Consell d’Administració. També s’ha sotmés a la Junta la renovació dels actuals auditors de comptes, havent resultat aprovada la reelecció de l’empresa EY.

En aquest sentit, el president de Feníe Energía, Jaume Fornés, ha volgut ressaltar durant la seua intervenció que Feníe Energía és una companyia de valors ferms i amb un model de negoci únic en el sector. “No podem oblidar el que ens defineix: la proximitat i professionalitat dels nostres Agents i el servei de qualitat que prestem als nostres clients. El nostre propòsit és continuar creant valor per a tots ells i donar continuïtat a la nostra trajectòria, demostrant que el nostre projecte empresarial té encara molt recorregut”.

L’objectiu de l’empresa per als pròxims anys és continuar creixent per a mantindre la seua posició de lideratge en el sector i continuar avançant per la senda de la transició energètica com a pilar fonamental del seu model, promovent un desenvolupament sostenible i integrador.

Reivindicacions urgents

Feníe Energía ha recordat durant la seua Junta General d’Accionistes les reivindicacions urgents que, des de la companyia, es fan al Govern i als organismes reguladors, en un context en el qual la posició de domini de les grans companyies elèctriques s’ha reforçat en l’últim any. Una situació que contribueix a la deterioració de la lliure competència i a una situació de desprotecció per als consumidors finals.

Feníe Energía denuncia una vegada més l’injustificat incompliment del Reial Decret Llei 17/2021, que preveu que un 25% de l’energia obtinguda per tecnologies barates, com la nuclear o les renovables, haja d’oferir-se obligatòriament en el mercat majorista a través del mecanisme de les subhastes. El Govern es va comprometre a celebrar la primera d’elles abans de final de 2021, però hui dia -amb la legislatura ja finalitzada davant l’avançament electoral- aquesta obligació segueix en l’aire.

Per tot això, Feníe Energía aplaudeix el recent suport de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a la celebració d’aquestes subhastes, ja que “fomentaria la contractació a termini per part dels comercialitzadors no tradicionals, mentre es mantinga el context d’increment de la concentració del nivell del mercat minorista i la reduïda liquiditat dels mercats a termini”.

El manteniment en el temps d’aquesta situació i dels incompliments legals per part de l’Executiu danya tant als operadors que sostenen la lliure competència del sector elèctric, que no poden accedir a aqueixa energia i, en molts casos, es veuen abocades al tancament com a empreses, com al consumidor final, qui ha de fer front als alts preus de l’electricitat.

FENIE FIECOV Colaboradores ASELEC Fenie Energía Generalitat Diputació de València IVACE U.E. Fundación Fenie Energía