Aselec

PREE I MOVES II, claus per a ajudar el sector de l’electricitat en el camí cap a la recuperació verda

Fa una mica més d’un any, Europa es va comprometre amb aconseguir la neutralitat climàtica en 2050. Abordar aquest compromís passa per canviar la forma en la qual utilitzem l’energia – responsable del 80% de les emissions de gasos contaminants – i, per això, cada vegada són més les administracions que posen en marxa mesures i regulacions. Exemple d’això és el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030 que el Govern espanyol va posar en marxa alineat amb les directives europees.

A aquest escenari d’urgència climàtica, en el primer trimestre de 2020 sumem un nou desafiament, la pandèmia per la COVID-19, que, lluny de rebaixar la necessitat de protegir el medi ambient, l’ha posada encara més de relleu. Si volem eixir d’aquesta crisi, hem de fer-ho posant la sostenibilitat en el centre de qualsevol estratègia. Aquesta és la idea que subjau després del mecanisme temporal Next Generation EU desenvolupat per la UE i que, en el cas d’Espanya, es tradueix en una injecció de 140.000 milions d’euros, prop de la meitat en forma de subvencions, a invertir entre 2021 i 2027.

Més eficiència i sostenibilitat per als sectors edificis i transports

Amb l’objectiu d’impulsar aquestes ajudes, i sabent que edificis i transports són l’origen de gran part de les emissions de CO₂, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) i l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) van llançar dos plans de subvencions, el Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) i el Programa MOVES II d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible.

El primer regula les ajudes per a la rehabilitació energètica dels edificis existents i té una dotació inicial de 300 milions d’euros procedents del Fons Nacional d’Eficiència Energètica. El PREE ofereix ajudes directes de fins al 80% a actuacions de millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica de l’edifici, de les instal·lacions tèrmiques i/o de les instal·lacions d’il·luminació en edificis construïts abans de 2007, sempre que la rehabilitació millore en, com a mínim, una lletra respecte a la inicial. Els beneficiaris poden ser, entre altres, persones físiques o jurídiques, privades o públiques, propietàries d’edificis.

D’altra banda, el Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES II) s’enfoca, principalment, als vehicles elèctrics i les energies renovables i, a més d’ajudes a la compra de vehicles d’energies alternatives i a la implantació de sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques i de mesures de mobilitat sostenible al treball, inclou subvencions per a infraestructures de recàrrega de VE. En aquest últim cas, són subvencionables els costos del projecte, l’obra civil, els costos d’enginyeria i direcció d’obra del cablejat i la seua instal·lació, des del quadre elèctric final del qual deriva el circuit fins al punt de connexió on es connecta el vehicle per a la recàrrega, que també és subvencionable. Així mateix, el pla contempla el sistema de pagament integrat en l’estació de recàrrega, la senyalització de les estacions de recàrrega i el sistema de gestió, control i seguretat. Professionals autònoms, persones físiques, comunitats de propietaris o empreses privades són alguns dels perfils que poden optar a aquestes ajudes.

Tecnologia i solucions de Schneider Electric subvencionables

Entre les actuacions subvencionables pels plans PREE i MOVES II s’inclou la instal·lació de sistemes i dispositius connectats intel·ligents que milloren l’eficiència energètica d’edificis, instal·lacions i industries.
Si avancem segment a segment, en l’àrea residencial serien subvencionables, per exemple, solucions com EcoStruxure Building (subtipología 2.5 del PREE), que permet monitorar, controlar i regular les instal·lacions renovables tèrmiques; la gamma Wiser, que, en funció de si s’aplica dins de l’habitatge o en les zones comunes, és compatible amb la subtipología 2.5 o amb la 3 del PREE, o les estacions de càrrega de VE EVlink, compatibles amb l’actuació 2 del pla MOVES II. Totes elles de Schneider Electric.
També del grup francés, però enfocades en el segment xicotet terciari, destaquen, a més de EcoStruxure Building i la gamma EVLink, EcoStruxure Power (subtipología 2.5 del PREE) i els mecanismes KNX per al control de la il·luminació i les persianes (tipologia 3 del PREE).
Finalment, si parlem d’edificis electrointensivos com a hospitals, oficines, centres de dades o indústries, destaca la plataforma EcoStruxure de Schneider Electric. Una arquitectura de programari i maquinari IoT oberta, escalable i interoperable que, gràcies a les seues tres capes (productes connectats, Edge Control i programari i aplicacions analítiques) permet als gestors gestionar de manera remota tots els sistemes d’un o diversos edificis i monitorar els seus consums energètics. EcoStruxure inclou múltiples components, des de mesuradors fins a plataformes de monitoratge, i tots ells són elegibles per a les convocatòries de projectes de PREE i MOVES II.

Quin és el paper dels electricistes?

Aquest escenari d’innombrables avanços tecnològics pot resultar tremendament aclaparador per a propietaris i gestors d’habitatges, edificis i indústries. Per això és tan important el paper dels electricistes.

Aquests tenen els coneixements i l’experiència necessaris per a guiar als seus clients aconsellant-los, no sols sobre quins són les millors solucions per a les seues necessitats concretes, sinó sobre quines eines tenen al seu abast per a fer més assequible la inversió, com els plans PREE i MOVES II.
Aquests plans, a més de clars avantatges per al medi ambient, ofereixen grans oportunitats per als professionals del sector elèctric – sol el MOVES II s’espera que mobilitze entre 3,5 i 4 milions d’euros per cada milió invertit i genere 5.000 ocupacions. Ben aprofitades, aquestes oportunitats permetran al sector no sols recuperar-se de la crisi, sinó eixir reforçat d’ella.
FENIE FIECOV Colaboradores ASELEC Fenie Energía Generalitat Diputació de València IVACE U.E. Fundación Fenie Energía