Tanquem 2023 amb noves energies per a emprendre un 2024 on la capacitat tecnològica marcarà noves fites
ANÀLISI BALANÇ DEL SECTOR 2023
LES ENERGIES RENOVABLES EN EL CENTRE DE LES ACTIVITATS DE L’EMPRESA INSTAL·LADORA VALENCIANA
Les energies renovables actualment aporten una capacitat disruptiva extraordinària. La seua implantació progressiva i la reducció de costos, singularment els de la fotovoltaica, han propiciat que qualsevol empresa, qualsevol ciutadà, qualsevol comunitat energètica puga instal·lar el seu propi sistema d’autoconsum i amb el temps tindre autonomia entesa per sobirania energètica. En eixe escenari, les empreses instal·ladores han d’ocupar un paper central, encara que no exempt de dificultats, cal fer un esforç en tecnificació a l’altura que imposa el desenvolupament del nou sistema energètic.
El marc energètic nacional de 2023 exposa una transició accelerada cap a les energies renovables, en resposta als desafiaments del canvi climàtic. 2023 ens deixa amb avanços notables tant en eficiència com en rendibilitat de les renovables. Les inversions en recerca i desenvolupament han propiciat solucions innovadores, facilitant, per consegüent, una major participació en el mix.
En 2023 hi ha 3.000 vegades més energia solar fotovoltaica que fa 25 anys i l’eòlica s’ha multiplicat per 30. Al novembre les renovables van aportar el 60,3% de l’electricitat generada a Espanya. La major quota en el mix nacional des que hi ha dades registrades.
A nivell nacional, Espanya ha consolidat una política energètica proactiva, alineada amb els objectius de la UE. En este context la Comunitat Valenciana s’enfronta a reptes significatius per al desenvolupament d’energies netes.
Les dades de Xarxa Elèctrica d’Espanya “REE” sobre la Comunitat Valenciana en 2023 mostren un panorama diversificat i dinàmic en termes de capacitat instal·lada de renovables, aconseguint un total de 2.405 MW, encapçalant per tecnologies, l’eòlica amb 1.243 MW i un increment del 2,9% en la producció d’energia solar fotovoltaica respecte a 2022, que indica un impuls a la diversificació en la generació renovable.
En 2023, la Comunitat Valenciana ha aconseguit una quota de capacitat de generació renovable del 28,5% amb ampli marge de penetració, si la comparem amb la mitjana nacional que és del 42%, ocupant el huité lloc.
Estes dades de REE al tancament de 2023 reafirmen la urgència de desbloquejar més de 350 projectes en espera administrativa, accelerar autoritzacions i aprofitar les oportunitats que oferix el sector per a posicionar a la Comunitat Valenciana com un territori de Sud d’Europa de referència en transició energètica.
Entre obstacles burocràtics i una certa falta de sintonia en les polítiques energètiques entre administracions públiques, tanquem 2023 amb incerteses, on les energies renovables s’enfronten a no pocs desafiaments que frenen el seu impuls en la implementació de projectes a la Comunitat Valenciana.
PUNTS CLAU I DESAFIAMENTS ESTRUCTURALS:
- Optimització d’instal·lacions solars i eòliques. Amb una alta contribució a la diversificació del mix energètic, reforçades amb el seu enfocament a l’eficiència i integració d’intel·ligència i en la seua gestió. És necessària una major capacitat tècnica els equips en operacions d’instal·lació, manteniment, i en control i supervisió, activitats amb molt de futur que requerixen una formació contínua constant.
- Alta penetració de l’autoconsum. La generació distribuïda s’ha vist frenada en el mercat residencial des del segon semestre de l’any, però ha sigut compensada amb la seua penetració en el mercat industrial. Encara hi ha molt de marge de creixement. Cal aprofitar el seu potencial per a flexibilitzar la demanda amb l’entrada de les bateries darrere de comptador i sobretot afavorir la recàrrega del vehicle elèctric.
- És necessària una major agilitat en la tramitació dels projectes, així com una normativa més clara i transparent que impedisca interpretacions ambigües i inseguretat jurídica. El recent compromís de la Conselleria d’Innovació i Indústria implica mesures urgents per a desbloquejar la situació.
- Persistix una falta de sincronització entre l’oferta i la demanda d’electricitat. D’una banda, les xifres ens indiquen clarament que ha augmentat la capacitat de generació i en canvi, està baixant la demanda, en part per la penetració de l’autoconsum i per l’increment de l’eficiència energètica.
- El mercat elèctric actual no disposa de suficients sistemes d’emmagatzematge. Es preveu en els pròxims anys una alta penetració de sistemes darrere de comptador en generació distribuïda i a gran escala, major capacitat de bombament juntament amb l’entrada de mega bateries en parc eòlics i fotovoltaics.
- L’electrificació del consum final d’energia. Principalment en eMovilitat i climatització d’edificis. El ritme actual és insuficient, la rehabilitació energètica d’edificis s’ha de multiplicar per 5 i de moment suspenem en eMovilitat, els creixements actuals encara estan molt lluny de l’objectiu de 190.000 vehicles/any.
- El Govern vol que el 81% de l’energia distribuïda per la xarxa en 2030 siga d’origen renovable, (actualment és un 50%). En només sis anys, fa falta reforçar la xarxa de transport. És molta la nova potència renovable que ve necessitant accés i connexió i la seua adequada integració en la xarxa pel que s’hauran d’escometre importants inversions en ampliació i digitalizació.
PRINCIPALS PERSPECTIVES PER A 2024
Davant el canvi de paradigma energètic l’instal·lador ha de prendre-li el pols al gran dinamisme energètic que provoca l’energia, on es creuen grans oportunitats i reptes clau per resoldre.
Els pròxims 3 anys seran crucials en l’avanç de la Comunitat Valenciana en la generació renovable i descentralitzada descarbonització del consum final. La innovació tecnològica oferix àmplies línies d’oportunitat amb impuls de nous projectes renovables que repercutiran en una reducció dels costos energètics i d’emissions de CO₂ de famílies i empreses. En eixa mateixa línia l’eficiència energètica i els nous reptes de les empreses en reducció d’emissions oferixen amplitud de fites per cobrir en servicis energètics, entre els quals s’inclouen la instal·lació i el manteniment.
Estem en un moment clau perquè les empreses instal·ladores en la seua majoria facen un “clic” adquirint noves capacitats incloent un canvi en l’el seu model de gestió orientant-se cap al servici energètic integral.
La digitalització permetrà a moltes de les nostres empreses elevar el rang d’activitat com a gestor energètic i oferir servicis de valor afegit de manera directa o a través de comercialitzadores. D’altra banda, s’establix una bretxa competitiva cada vegada més ampla entre les empreses instal·ladores que evolucionen en este sentit de les quals per diverses raons no el fan.
MÉS QUE TENDÈNCIES, 10 REALITATS QUE ENS PORTA 2024:
- Es preveu un 2024 amb gran protagonisme de l’emmagatzematge elèctric. L’electricitat no desplaçarà als combustibles fòssils fins que no aconseguisca els nivells de flexibilitat i gestió d’estos on l’emmagatzematge serà clau.
- Els “CAE’s” o Certificats d’Estalvi Energètic un nou mecanisme de foment de l’eficiència energètica. Un impuls a les MAE’s (mesures d’estalvi energètic) en tots els sectors. A mode de bo, els certificats són intercanviables en el mercat cedint l’estalvi energètic generat per una entitat una vegada cotitzat, a una altra obligada per la normativa d’eficiència energètica a canvi d’una compensació econòmica.
- Tots els grans operadors energètics i les comercialitzadores estan molt actius. Estudien les seues possibilitats en este nou gran mercat i, alhora, actuant ja en previsió dels possibles canvis reguladors que puguen esdevindre. Per al seu desenvolupament de mercat necessitaran empreses instal·ladores i el poder de negociació d’estes està molt condicionat a les seues capacitats digitals per a oferir servicis top.
- Nous materials. Més eficients, econòmicament més viables i reduint el cost d’instal·lació i ampliant la seua aplicació en diferents àmbits.
- La integració de la Inferencial Artificial “IA”. Permet una major operativa en les instal·lacions amb anàlisis de dades en temps real, optimitzant operació i manteniment a un nivell predictiu que reduïxen les avaries i prolongant la vida útil dels equips.
- Monitoratge remot. Basada en sistemes IoT, amb sensors connectats que proporcionen dades en tot moment sobre el rendiment d’aquells components crítics permetent en molts casos actuar a distància immediatament.
- El control digital es convertix en una funció clau en l’anàlisi de dades. La reducció del temps en la reparació d’avaries (en remot), un estalvi de costos, el manteniment predictiu i, de mode indubtable, moltes altres funcionalitats que gradualment s’aniran agregant.
- Hui, per a qualsevol professional, el client ha d’estar en el centre de l’activitat. Com partner d’una comercialitzadora o una empresa de servicis energètics o oferint els nostres propis servicis energètics directament a l’usuari final.
- Serà imprescindible la formació contínua i incorporar joves talents amb formació específica en tecnologies digitals. Els currículum han de combinar la formació en tecnologies de la informació i la comunicació (IT) amb habilitats addicionals en programació i ciberseguretat.
- Fer atractiu el sector per a atraure el talent jove. El futur va ser un mix d’energies amb una llarga llista d’alternatives possibles no en va el sector energètic és un dels més innovadors i avançats tecnològicament. El sector necessita als nous talents que venen. Són “NATIUS DIGITALS” i només serem capaços de captar per a les nostres empreses operant en activitats on ells s’identifiquen. La millor mostra la tenim en els excel·lents tipus de projectes presentats en les últimes edicions dels nostres PREMIS SERGIO POMAR. A través dels seus ulls veurem el futur.
“El món no serà més elèctric si no superem els reptes de l’electrificació de la mobilitat i el transport, l’emmagatzematge amb bateries i la gestió intel·ligent amb dades. Per a 2024 des d’ ASELEC continuarem fent una anàlisi crítica de situació, proposant orientacions, fent formació i creant nous servicis que us faciliten com a associats explotar tot el potencial establint les bases de les vostres pròpies fites competitives.”